ŞAHIS YA DA KURUMSAL ŞİRKETLER, GERÇEK KİŞİLER GİBİ E DEVLET ŞİFRESİNE SAHİP OLABİLİR Mİ?
Evet, şirketler de tüzel kişiliği olsun olmasın, MERSİS kaydının bulunması şartıyla e devlet şifresi edinebilecektir. Yurt içinde kendinize en yakın PTT şubesinden, yurtdışında ise Dış İşleri Bakanlığı’na bağlı Konsolosluklar aracılığıyla, şirketiniz için e devlet şifresi başvurusunda bulunabilirsiniz.
ELEKTRONİK İMZA İLE ŞİRKET YÖNETMEK ARTIK DAHA KOLAY!
Şirketinize sunulan imkânlardan faydalanmak ve risk altında kalmamak için; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun internet sayfasında yayımlanmakta olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı firmalardan tercih ettiğiniz bir tanesi ile iletişime geçilmesi halinde, gereken teknik destek ve yardıma kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
https://www.btk.gov.tr/elektronik-sertifika-hizmet-saglayicilari
Linkte belirlenen hizmet sağlayıcıları aracılığıyla, şirketiniz adına e imza kurulum işlemleriniz tamamlandıktan sonra;
- UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi)
- Marka patent başvuruları,
- İhracat destek ödemesi başvuruları
- İhalelere katılım,
gibi pek çok hizmetten faydalanma olanağına sahip olacaksınız.
Uyap özelinde konuşmak gerekirse; kurulumu tamamlanmış e imzanız ile uyap e imza aktivasyonu yapılabilmesi için aşağıda sıralanan işlemleri takip etmelisiniz.
KURUMSAL UYAP PORTALINDA KULLANILABİLMESİ İÇİN ELEKTRONİK İMZANIZI NASIL AKTİVE EDECEĞİNİZİ BİLİYOR MUSUNUZ?
Hazırlık işlemi olarak; şirket imza sirküleri, Ticaret Sicil Gazetesi (varsa unvan değişikliğini gösterir suretleri ile birlikte) taranmış bir halde mümkünse pdf şeklinde hazır edilmelidir. Uyap doküman editor uygulamasının bilgisayara kurulumu yapıldıktan sonra, (işbu uygulama ile metin yazma ve imzalama işlemleri sağlanmaktadır) Uyap portal kullanım taleplerinizi yazımız ekinde yer alan örnek dilekçedeki 1 gibi hazır edebilirsiniz. Akabinde; kurum.uyap.gov.tr internet sayfasından aşağıda görsellerle hazırlanmış kılavuzu 2 takip ederek adımları tamamlayabilirsiniz. İşlemler sırasında belirtilen ücretin yatırılması akabinde sistem aktive hale gelmiş olacaktır.
Kurum Portal başvuru dilekçesini indirmek için tıklayınız: ÖRNEK DİLEKÇE
Kurum Portal Başvuru Kılavuzunu indirmek için tıklayınız: KILAVUZ
ÇAĞIMIZIN YENİ ALIŞKANLIĞI UETS TAKİBİ VE ÖNEMİ HAKKINDA
Günümüz teknolojisi ile günlük hayatımızda yer alan pek çok bürokratik işlem yahut fiziki başvuru artık dijital platformlarda güvenli elektronik imza aracılığı ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Özellikle de Uyap sistemi aracılığı ile tüzel kişiler için hazırlanan portal ile şirketinizin tarafı olduğu icra takiplerinden tüm dava dosyalarına kadar adli süreci tamamıyla takip edebilme imkânına sahip olabilirsiniz. Ancak bu imkan, önemli bir sorumluluğu da beraberinde getirmektedir.
Nasıl mı?
Öncelikle mevzuat gereği tüzel kişi şirketlere elektronik yolla tebligat yapılmasının zorunlu hale getirildiğiyle girizgah yapılmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz.7201 sayılı Tebligat Kanunu 7/a maddesinde ilgili düzenlemeye yer verilmiş olup, mezkur yasaya göre şirketlerin de arasında bulunduğu sınırlı sayıda kimse için elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu hale getirilmiştir. Bu da uygulamada kural olarak fiziki yolla tebligat yapılamayacağı, yapılsa da hüküm ifade etmeyeceği sonucunu doğurmaktadır.
Nitekim yüksek mahkeme tarafından konuya ilişkin verilen güncel kararlarda istikrarlı bir şekilde aktif elektronik tebligat adresi bulunan tüzel kişi şirketlere elden yapılan tebligatların geçersiz değil, yok hükmünde sayılacağına hükmedilmiştir.
Düzenlemenin olumsuz nitelenebilir kısmı; aktif bir elektronik tebligat adresine sahip olup da, UETS aracılığı ile gelen bildirimlerin takip edilmemesi halinde, adli merciler tarafından yapılan bildirimlerin pek çoğu süreli işlem niteliğini haiz olduğundan, süre yönünden şirketleri hak kaybı riski ile baş başa bırakmaktadır. Tebligatın geldiği kuruma göre itiraz/başvuru sürelerinin değişkenlik gösterebilmesi nedeniyle, şirketinize gelen elektronik tebligatların, düzenli olarak kontrol edilmesi ve mümkünse geldiği gün avukatınızla paylaşılmasının en iyi seçenek olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2022/12136 Esas 2022/12404 Karar 28.11.2022 tarihli kararı